شباهتهای مغز و کامپیوتر
مغز پیچیدهترین و شگفتانگیزترین عضو بدن ماست. شبیهترین دستگاه به مغز انسان که بشر توانسته است بسازد، رایانهها هستند که قادر به پردازش اطلاعات پیچیده در کوتاهترین زمان ممکن هستند. محققان میگویند شباهتهای زیادی بین مغز ما و کامپیوتر وجود دارد؛ از هنگکردنهای گهگاهی گرفته تا نیاز به حافظه موقت برای ذخیره اطلاعات و نیاز به بوت شدن برای شروع به کار و ...
در بسیاری از تحقیقاتی که صورت گرفته، مشخص شده است مغز مانند یک دستگاه رایانه پس از بیدار شدن ما از خواب نیاز به بوت شدن دارد. برای این کار ابتدا ساقه مغز شروع به ترشح مادهای به نام «اکسیدنیتریک» میکند. تالاموس نیز این ماده را به همه قسمتهای مغز میفرستد که موجب آماده شدن این قسمتها برای انجام فعالیتهای روزانه میشود. این کار دقیقاً مشابه زمانی است که شما رایانهتان را روشن میکنید و منتظر میمانید تا سیستم عامل بالا بیاید و بوت شود تا بتوانید با رایانه کار کنید. حال اگر شما را به طور ناگهانی بیدار کنند و یا در اثر صدای شدیدی از خواب بپرید مغز امکان بوت شدن را پیدا نمیکند و درست همانند زمانی که رایانه شما بالا نمیآید و یا به کندی بالا میآید مغز شما قادر به درک موقعیت و اتفاق و تصمیمگیری صحیح نمیباشد و همانند یک رایانه ممکن است هنگ کند و همانطور که رایانه نیاز به «ریاستارت» یا «بازآوری مجدد» دارد لازم است فرصتی به مغز بدهید تا بتواند شرایط و موقعیت را به خوبی درک کند. در گذشته تصور بر این بود «تالاموس» اطلاعات جمعآوری شده توسط اعصاب بدن را به «کورتکس» هدایت میکند اما مطالعات جدید نشان داد «تالاموس» علاوه بر این کار بر این اطلاعات نظارت و کنترل نیز دارد. نتایج این مطالعه میتواند به درمان بیماریهایی مانند «حواس پرتی» و «شیزوفرنی» که با میزان هوشیاری بیمار ارتباط دارند، کمک کرده و همچنین به فهم این مطلب که انسان چگونه محیط اطراف خود را درک میکند، کمک کند.
مغز هم مثل رایانهها برای ذخیره اطلاعات، نیاز به حافظه موقت دارد
گروهی از دانشمندان ایتالیایی پی بردند در یادگیری واژگان جدید، مغز انسان بسیار شبیه به «حافظه موقت» رایانه عمل میکند. این کشف موجب شد تا پیشرفت خوبی در تئوریهای یادگیری و توانایی مغز در یادگیری زبان و حفظ واژگان جدید حاصل شود. بیشتر این تئوریها بر پایه اختلال «اچ.ام» است. «اچ.ام» مخفف اسم «هنری گوستاو مولیسون» است که سالها قبل در اثر اشتباه یک متخصص مغز و اعصاب، که مغز وی را جراحی کرده بود دیگر نتوانست خاطرات جدیدش را حفظ کند و به یاد بیاورد و همچنین نتوانست هیچ واژه جدیدی را یاد بگیرد.
پژوهشگران دانشگاه میلان و سن رافائله دریافتند که در فرآیند آرشیو کردن خاطرات، واژهها و اتفاقات روزمره، نه تنها فضاهای مربوط به حافظه طولانیمدت در مغز دخالت دارند بلکه فضاهای مرتبط با حافظه کلامی کوتاهمدت نیز مشارکت دارند. این درست شبیه به ذخیره اطلاعات روی «هارد» رایانه است که در این ذخیرهسازی «حافظههای موقت» نقش مهمی دارند و تا آنها نباشند امکان هیچ ذخیرهسازی و حتی کار کردن با رایانه نیز نخواهد بود.
مغز به هلههوله معتاد میشود